Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Mit jelent az Áldos?

 

Ősi magyar áldozati étel. A „feláldozott” állat apróra vágott húsából készült, zöldségek és friss fűszerkeverék hozzáadásával.

Elkészítési javaslat, ahogyan eleink készítették: végy egy üstöt, töltsd azt meg friss vízzel, vess bele apróra vágott vöröshagymát s forrald fel. Mikor lobog, vesd belé a húst, majd később a zöldségeket, fűszereket.

"Magnum aldomas fecerunt" (Jó lakomát csaptak) - jegyezte fel Anonymus őseinkről latinul, de a lakoma nevét az áldomás magyar szóval írta. A szóban benne van az "áld" ige - ez jelzi: a közös étkezés ünnepi alkalom.

Eleink továbbá nem lévén birtokában a mai konyhatechnikának, úgynevezett hunüstben készíthették.

Az áldost kétféleképpen készítették:
  - rövidlevű áldos (pörkölt)
  - hosszúlevű áldos (leves)

 

(forrás: www.aldosegyesulet.hu)

 

Készül az Áldos a 3. Löszölő Tökölő Túrán

Kép

 

Kép